5 Verërat më të njohura
- Pinot Grigio, veçanërisht nga Italia, është i njohur për të qenit i thatë dhe i pijshëm, duke e bërë atë një nga verërat më të njohura në botë. Njihet gjithashtu nga disa emra të ndryshëm në të gjithë botën, duke përfshirë “pinot gris” në Francë, Sh.B.A, Kili, Australi dhe Argjentinë dhe “Ruländer” në Gjermani.
Stilet e verërave pinot grigio dhe pinot gris ndryshojnë në varësi të vendit ku janë rritur dhe mënyrës se si bëhen. Grigio pinot italiane, austriake dhe gjermane prodhohet më shpesh në rezervuarë të çelikut të pandryshkshëm, kështu që është i lehtë dhe me shije frutash me nivele më të ulëta të alkoolit (10-12.5% ABV). Këto grigios acide pinot çiftëzohen lehtësisht me peshk, pulë dhe butak. Nga ana tjetër, Pinot gris mund të plaket në dru dhe të ketë një farë fermentimi malolaktik, që do të thotë një verë me trup më të plotë me më pak aciditet dhe pjesët e pjeshkës
- Chardonnay është rrushi më i mbjellë në botë dhe SH.B.A., megjithëse shumë ose e duan ose e urrejnë atë. Kjo sepse vera me rrushin chardonnay mund të prodhohet në dy mënyra shumë të ndryshme: njëra e moshuar në lis dhe me fermentim malolactic, dhe tjetra në çelik inox dhe pa fermentim malolactic, e njohur gjithashtu si chardonnay i pazier. Procesi i fundit rezulton në verëra të pastra dhe të freskëta që nuk shijojnë asgjë si shandanët me gjalpë, lisi që mund të jeni mësuar.
Për chardonnays që priren të jenë më pak butë dhe lisi, shikoni në Chablis, një rajon në Burgundy Veriore që bën verëra me të njëjtin emër, megjithëse mund të jenë me çmim të lartë. Për chardonnays lisi me aromë të pineapple pjekur, gjizë limoni dhe kafe, shikoni në Kaliforni dhe Amerikën e Jugut.
- Pinot Noir, më i lehtë se rrushi tjetër, të tilla si merlot, malbec dhe cabernet sauvignon, pinot noir është me shije frutash dhe i butë, duke e bërë atë një turmë të këndshme për pirësit e verës së kuqe. Në varësi të vendit ku është bërë, aromat që gjenden në një pinot noir variojnë nga frutat e errëta dhe kërpudhat prej dheu te rrikë erëza. Burgundia Franceze është më e famshmja, dhe përgjithësisht më e ashpra në portofol, por ideale për raste të veçanta. Për versione më të volitshme, shikoni në Sh.B.A, Zelandën e Re dhe Gjermaninë, ku pinot noir quhet Spätburgunder.
- Roze, një stil i prodhimit të verës kundrejt një rrushi, verërat rozë bëhen kur lëkurat e rrushit të kuq lihen në kontakt me verën për një kohë të shkurtër, duke lejuar që të jepet pak ngjyrë, por jo aq sa për verën e kuqe. Rosé është rritur në popullaritet gjatë viteve të fundit për shkak të aftësisë për t’u matur dhe lehtësisë së çiftimit me pothuajse gjithçka. Aromat mund të variojnë nga luleshtrydhe te agrumet te pjepri. Për rozetë më të thata, shikoni në rajonin më të famshëm që prodhojnë rozë, Provence.
- Cabernet Sauvignon, Me aromë të rrush pa fara, anise dhe piper të zi, cabernet sauvignon është vera e kuqe më e popullarizuar. Sauvignon i guximshëm dhe i pasur, kabernet rritet në pothuajse çdo rajon të rritjes së verës në botë. Më e famshmja që vjen nga Napa dhe Bordeaux, kabernet sauvignon është rritur gjithashtu në Amerikën e Jugut. Cabernet sauvignon është vera juaj nëse shërbeni mish të kuq, por nëse është pak shumë i fortë për qiellzën tuaj, kërkoni verëra të etiketuara Meritat, që do të thotë një përzierje e dy ose më shumë rrushit Bordeaux, të cilat mund të jenë merlot, malbec, franga kaberne, petit verdot dhe, natyrisht, cabernet sauvignon.