Wine – Cigar – Liquor

Si të shijoni më mirë një shishe verë?

  1. Shikoni etiketën

Edhe nëse dini shumë pak për verërat e kuqe, mund të mësoni mjaft thjesht duke hedhur një vështrim nga afër shishes. Nëse jeni duke vizituar një vresht specifik dhe duke provuar ofertat e tij, e dini se nga erdhi rrushi. Por nëse po blini verë në dyqan ose jashtë në një restorant dhe doni të bëni një zgjedhje të mençur, të dini burimin e verës është një vend i mirë për të filluar.

Çfarë kërkoni saktësisht? Këtu janë disa baza:

  • Klima më e ftohtë:

Këto zona kanë tendencë të prodhojnë verëra me shije më të lehtë. Ky eshte rasti për vende të tilla si Franca Veriore, Gjermania, Kili, Italia Veriore ose rajoni Paqësor Veriperëndimor i Shteteve të Bashkuara.

  • Klima e ngrohtë:

Kantinat e verës nga zonat e ngrohta pritet të prodhojnë verëra të plota, me aromë më intensive. Disa nga këto zona janë Argjentina, Kalifornia dhe Franca Jugore.

Sigurisht, ky është një shpjegim shumë i gjerë dhe gjithmonë do të ketë përjashtime nga këto rregulla. Në përgjithësi, prodhuesve të verës u pëlqen të krijojnë diçka që shijuesit nuk do ta prisnin nga rajonet e tyre. Mikroklimat ose variacionet e tokës mund të kenë një efekt shumë drastik në rrushin e rritur në ato zona. Në fund të fundit, këto nuanca të vogla do të ndryshojnë të gjithë profilin e përgjithshëm të verës.

  1. Përdorni gotë qelqi.

 Para se t’i derdhni vetes një shije, sigurohuni që të zgjidhni gotën e duhur për llojin e verës së kuqe që do të pini. Të gjitha të kuqet shijohen më mire në gota me kupa të mëdhenj, të rrumbullakosura.

Sidoqoftë, të kuqet më të lehta shijohen më mirë në një gotë më të shkurtër që e afron hundën me verën. Të kuqet më të guximshme zakonisht shkojnë në një gotë pak më të gjatë që siguron më shumë hapësirë për aromat intensive për të lëvizur përpara se të futen në hundë.

  1. Hidh dhe vërtit.

Pasi vera të jenë lënë të marri frymë ose të dekantohen për pak kohë, mund të derdhni një sasi të vogël në një gotë. Kjo nuk duhet të bëhet pa kujdes.

Ndërsa po derdhni verën në gotën tuaj, sigurohuni që të vini re llojin e trupit që ka vera. Mundohuni të vëzhgoni sa vijon:

  • A është shumë i trashë ose pak më i trashë?
  • A i vesh anët e gotës kur derdhni?

Si prisni të shijojë vera bazuar në ato që keni vërejtur gjatë derdhjes?

Tani, butësisht vërtiteni verën në gotë. Merrni parasysh trupin e verës së kuqe, dendësinë dhe nëse ka copa trupash të lundrueshëm përreth. Verërat që janë pothuajse të errëta zakonisht vijnë nga rajone të motit të ngrohtë dhe lejohen vetëm për një kohë të shkurtër të plakjes. Nëse vera që vërtitet lë “gjurme” në anët e gotës, kjo mund të jetë tregues i nivelit të alkoolit ose ëmbëlsisë së verës.

  1. Merr një nuhatje.

Tani është koha për të identifikuar shënimet e verës tuaj duke futur hundën në gotë dhe duke marrë një nuhatje të madhe të aromave të verës. Mundohuni ta keni hundën mjaft afër buzës së gotës që të mund të merrni një aromë të pastër. Ekzistojnë tre nivele aromash që mund të jeni në gjendje të dalloni kur nuhatni verën:

Së pari, ju do të merrni aromën kryesore, e cila ka të ngjarë të jetë me bazë frutash – në fund të fundit, të gjitha verërat janë thjesht lëng frutash i tepruar. Mundohuni të gjeni aroma përtej rrushit. A ndjeni ndonjë frutë si manaferra, luleshtrydhe ose rrush pa fara? Mbyllni sytë dhe përpiquni të identifikoni se çfarë po merr hunda juaj, e cila ndryshon nga ajo që ju tregon instinkti juaj i parë. Mundohuni ta përshkruani erën sa më hollësisht të jetë e mundur: A është e thekshme? Intensiv? E embel?

Së dyti, mund të gjeni sugjerime të aromave të krijuara gjatë procesit të prodhimit të verës. Disa aroma të zakonshme që mund të kuptoni janë trëndafili, vanilja, piperi ose nenexhiku. Përsëri, ka të ngjarë që do të duhet praktikë para se të kuptoni këto nivele delikate, por është një aftësi që përfundimisht do ta zhvilloni.

Më në fund, shënimi përmbyllës i aromës së një vere mund të jetë një reflektim i enës së plakur, siç është lisi. Këtu mund të merrni një aromë të shkurtër lëkure, tymi ose kafeje. Mund të jetë diçka që nuk mund ta vendosni gishtin menjëherë, por që mund të jeni në gjendje ta identifikoni pasi ta provoni.

  1. Shijoje atë që ke aq pranë

Më në fund, mund të pish një gllënkë të vogël. Por prit! Mos e gëlltisni gllënkën tuaj të parë të verës së kuqe menjëherë.

Lëreni të rrotullohet në gjuhën tuaj për një moment. Do të doni të provoni të vlerësoni nëse vera është e ëmbël, ose ka shumë tanine. Ose, ndoshta kjo verë e kuqe e veçantë përmban një aromë tjetër intensive që nuk e prisnit. A ju ndihmon mbajtja e verës në gojë për të kuptuar më mirë ndonjë nga shënimet që mund të keni nuhatur më parë?

Gëlltisni dhe analizoni shijen e shijshme

Pasi të keni gëlltitur gllënkën, kushtojini vëmendje shijes dhe sa zgjasë amëzja në qiellzën tuaj. Kjo është një karakteristikë shumë e qartë e verës së kuqe.

Ose, nxirre jashte(peshtyje)

Duket e çmendur, apo jo? Por, pyesni ndonjë somelier dhe ata do t’ju rekomandojnë që të bëni pikërisht atë. Askush nuk do të ofendohet nëse e bëni. Dhe shumë udhëzues për provë të verës së kuqe nuk do të përmendin këtë si një opsion.

Arsyeja pse duhet të konsideroni pështymjen e verës është sepse ajo ju lejon të analizoni dhe krahasoni plotësisht llojet e ndryshme të verës së kuqe, dhe ta bëni këtë pa u dehur shumë shpejt. Ju do të mbani shqisat tuaja të paprekura dhe do të jeni në gjendje të analizoni më saktë.

  1. Çiftimi me ushqimin.

Tani që e dini se cili stil i verës së kuqe i përshtatet më së miri qiellzës suaj, përqendrojeni energjinë tuaj në krijimin e një vakti përrallor për të qenë plotësuesi i verës suaj. Verërat e kuqe të lehta mund të shkojnë mirë me shpendët, por verërat e kuqe më të rënda dhe më të guximshme janë më të përshtatshme për mish viçi ose mish të kuruar. Ju mund të largoheni nga bashkimi i prodhimeve të detit të pasura si gaforrja me një verë të kuqe të lehtë, por në përgjithësi çiftet e prodhimeve të detit më së miri me verërat e bardha.

Vini re se ushqime të tjera të rënda – të tilla si makaronat – janë të përshtatshme për një çiftëzim të verës së kuqe. Sidoqoftë, përpiquni të shmangni asparagët, lakrat e Brukselit dhe bishtajat pasi do të ishit të ngutshëm për të gjetur një verë që bashkohet mirë me këto perime.

Zotërimi i shijimit të verës së kuqe mund të marrë pak praktikë, por, për fat të mirë, përsëritja është e këndshme sesa e përditshme. Me këtë udhëzues provë në dorë, ju duhet të ndjeheni të sigurt dhe pak më të përgatitur për të eksploruar botën e verës së kuqe.

Dhurata Premium 1 për Ju

Open chat
Përshëndetje, nese keni pyetje na kontaktoni