The light music of whiskey falling into a glass – an agreeable interlude.
Whisky prodhohet në forma të ndryshme në të gjithë botën. Whisky skocez është zakonisht stili më i njohur dhe më i nderuar, ndërsa whisky amerikan (përfshirë Bourbon) është një tjetër gjigant. Whisky irlandez po kalon një rilindje të jashtëzakonshme, pasi më parë ka qenë ylli origjinal, ndërsa uiski japonez u ngrit në shekullin e 21-të, ndërsa ne të gjithë u zgjuam me potencialin e tij si një nga pijet prestigjioze të globit.
Këta gjigantë priren të dominojnë pjesën më të madhe të shitjeve, çmimeve dhe rafteve të bareve, por bota e whisky po zgjerohet. Vende të ndryshme si India, Kanadaja, Suedia, Uellsi, Tajvani dhe Anglia, të gjitha tani mburren me prodhim gjithnjë e më të rëndësishëm whisky, si në cilësi ashtu edhe në bollëk.
Procesi i distilimit të whisky u përhap në Skoci dhe Irlandë në shekullin e 15-të nëpërmjet grekëve të Aleksandrisë, arabëve mesjetarë dhe evropianëve latinë. Skocezët dhe irlandezët, të cilët tashmë kishin një traditë të mirë-zhvilluar të kultivimit të drithërave, përdorën teknikën për të distiluar nga një shumëllojshmëri pure drithërash të fermentuara për të prodhuar një pije, që i ngjan më së shumti pijeve alkoolike të prodhimit të sotëm.
Kjo pije u përdor për disa kohë ‘për qëllime mjekësore’, por filloi të përdorej gjerësisht si një pije e zgjedhur dhe një mënyrë e mirë për të përdorur kokrrat e tepërta, duke i mbajtur ato të sigurta nga kthetrat e minjve. Sapo fryma filloi të ruhej në fuçi lisi, u vu re se kjo kishte si pasojë të këndshme ofrimin e shijes dhe ngjyrës, duke i dhënë asaj një shije më të thellë dhe më të butë se sa fryma e papërpunuar. Sot, whisky duhet të vjetërohet për të paktën 3 vjet në një fuçi lisi përpara se të quhet ligjërisht “Whisky”.
Procesi i distilimit të puresë së fermentuar të grurit dhe i plakjes së tij në fuçi lisi për të bërë whisky ka përhapur botën dhe ka rezultuar në një gamë të jashtëzakonshme stilesh, duke përfshirë Scotch Whisky Single Malt, Blended Malt Whisky, Grain Whisky, Rye Whisky dhe whisky i përzier (që përmban whisky Single Malt dhe Uiski me kokrra).